Skip to content

Det danske rytteri

De sidste krige til hest 1848-64

Udgivet november 2013

Hardcopy: 300,. (forfatteren har stadig nogle eksemplarer) kontakt: sunewad@hotmail.com
Køb e-bog på SAXO.com for 99,-
E-reolen: Gratis. Link til e-reolen.

Bagsidetekst

DET DANSKE RYTTERI – DE SIDSTE KRIGE TIL HEST handler om, hvordan de danske dragoner og husarer klarede sig i en verden, hvor kanoner og geværer skød længere og længere, og slagmarken blev pløjet op med skanser og skyttegrave.

Bogen er et nyt perspektiv på kampen om Slesvig. Der findes meget litteratur, som ser krigene med politikerens, generalens eller landsoldatens øjne.

Men krigen så helt anderledes ud fra hesteryg. Og den foregik mange andre steder end dem, vi ellers hører om. Slagene ved Dybbøl og Fredericia træder i baggrunden til fordel for rytterfægtningerne ved Århus og Vorbasse og tilbagetrækningen til Mors. Og baghold og patruljer blev mange, efterhånden som fjenden trængte langt op i Jylland.

Bogen følger fire soldater – to officerer, en vagtmester og en menig – og deres dramatiske vej igennem de to krige. Individuelt – rytter mod rytter – var den danske dragon og husar i verdensklasse. Han var bredskuldret og havde svære overarme, der kunne svinge den tunge dragonsabel med uhyggelig og skræmmende kraft. Til gengæld foragtede han skydevåben. Som regel kom han fra landet og elskede sin hest over alt andet. Men fjendens bedre skydevåben gjorde ham udsat i kamp, og dertil kom, at de fleste af hans officerer var gamle og fede og havde svært ved at omstille sig fra fred til krig.

Og i krudtrøg, mellem døende heste og med drabelige sabelhug fik det danske rytteri således sine sidste dage, inden det blev mekaniseret og fik sine moderne kampvogne.

Anmeldelse, Historie-online, 2013

“Fortællingerne er elementært spændende, perspektivet ekstremt, som krig jo er, og den målbevidste kortlægning af rytteriets sidste krige følges stringent. Dette er ikke en bog om 1. eller 2. Slesvigske Krig. Det er en bog om rytteriets sidste krige, som af våbenteknologiske grunde blev de slesvigske krige. Sune Wadskjær Nielsen rider ikke med på en bølge. Det behøver han ikke gøre. Forfatteren følger sin egen strøm. Man hører fra tid til anden det spørgsmål blive stillet, om ikke ”vi” har hørt nok om denne eller hin begivenhed eller historiske periode. Historikerens standardsvar er: Nej, det har vi ikke. Ikke så længe, der er noget nyt at fortælle. Det er Sune Wadskjær Nielsens bog Det danske rytteri et glimrende eksempel på”.

Af Henrik Gjøde Nielsen

Læs hele anmeldelsen her

Læs blogindlæg om bogen Det danske rytteri.