I det nyeste nummer Dansk Militærhistorisk Selskabs blad Chakoten har jeg sammen Jørgen Kofoed skrevet en artikel om Prins Frederik Ferdinands Dragonregiment, som var det sidste dragonregiment, der var udrustet som traditionelle dragoner til at kæmpe til fods.
Af Sune Wadskjær Nielsen
Artiklen i Chakoten kredser om en vigtig udvikling i det danske kavaleris historie, nemlig udfasningen af den traditionelle dragon, der var udrustet med gevær og bajonet. Det er en udvidet version af artiklen om Prins Frederik Ferdinands dragonregiment i Sønderjysk Månedsskrift.
Den 11. januar 1814 klagede eskadronschef ritmester Seidelin over, at hans dragoner skulle bære infanterilignende geværer, når de skulle kæmpe mod de letbevæbnede og hurtige kosakker, der truede med at invadere Jylland. Han skrev:
”Ærbødigst. Da de geværer med bajonetter, som eskadronen har, er af en størrelse, tyngde og længde, at de i høj grad forhindrer og opholder bevægelserne, som må udføres med hurtighed mod det fjendtlige lette kavaleri, som der i denne tid må ageres i mod, ligesom deres tyngde dog er trykkende for sammes heste, så vil jeg ærbødigst bede Deres Højvelbårenhed at indstille til Hans Majestæt kongen, om eskadronen ikke for tiden måtte blive entlediget (fritaget fra, red.) disse for kavaleriet, så højst byrdefulde og uhensigtsmæssige lange geværer med bajonetter”.
Seidelins overordnede major Bruun sendte anmodningen videre til Kong Frederik d. VI og kongen godkendte, at eskadronen i Prins Frederik Ferdinands Dragonregiment kunne blive fritaget for at bære geværer og bajonetter. To år senere omdannede kongen regimentet til Prins Frederik Ferdinans Regiment lette Dragoner og det var dermed ikke længere udrustet med gevær og bajonet. Dermed ophørte dragonen med at kunne kæmpe fods, som var den oprindelige tanke, da man i 1600-tallet oprettede de første dragonregimenter. Dengang var dragoner beredne infanterister.
Dragonerne, der kæmpede i de slesvigske krige 1848-50 og 1864, var altså rene kavalerister uden nogen særlige færdigheder i at kæmpe til fods. Du kan læse mere om rytteriet i de slesvigske krige i min bog Det danske rytteri. Prins Frederik Ferdinands Dragonregiment og andre danske hærenheders kampe med fjenden i vinteren 1813-14 er beskrevet i min bog Rædselstiden.
Ud over at udgive Chakoten afholder Dansk Militærhistorisk Selskab en række møder, hvor der både er fokus på militærhistoriske figurer og foredrag om militærhistoriske emner. Læs mere om selskabet her.