Skip to content

Måned: november 2024

Min oldefar var også ved Verdun

Efter at have meldt afbud mange gange var jer jeg for første gang med til et arrangement på Sønderborg Slot for frivillige bidragydere til websitet www.denstorekrig.dk.

Af Sune Wadskjær Nielsen

Bidragydere til websitet www.denstorekrig.dk om sønderjyder, som deltog i Første Verdenskrig fordi landsdelen dengang var en del af Tyskland, var inviteret til arrangementet historiens dag på Sønderborg Slot, som havde fokus på Første Verdenskrig. Jeg har bidraget til websitet ved at indtaste sønderjyden Johannes Christensens breve og dagbogsberetninger fra 1915-17 og marts 1920. Da jeg også i 2015 udgav en bog om Johannes Christensen tilbød arrangørerne Museum Sønderjylland , at jeg kunne blive udstiller og sælge Forlaget Ritmesters bøger til museets gæster. Meget naturligt var der størst interesse for min bog “Dansksindet under ørnebanneret: En biografi om sønderjyden Johannes Christensen”, hvor jeg fik restoplaget solgt. Bogen er nu udsolgt, men jeg planer om at udgive den som lydbog næste år.

Udsigten fra vores udstillerbord.
Udsigten fra vores udstillerbord.
Mine to hjælpere - min mor Lisbeth og min søn Cai. Begge har også hjulpet mig med mine bøger og websitet www.forlagetritmester.dk som hhv. korrekturlæser og fotograf. De har også været med på researchture i Danmark og Tyskland.
Mine to hjælpere til Historiens Dag – min mor Lisbeth og min søn Cai. Begge har også hjulpet mig med mine bøger og websitet www.forlagetritmester.dk som hhv. korrekturlæser og fotograf. De har også været med på researchture i Danmark og Tyskland.

Forfædre måtte gennemgå krigens rædsler

Når museumsgæsterne kom forbi mit bord fik vi os ofte en snak om deres slægtninges tjeneste i den tyske hær eller flåde under Første Verdenskrig, mens jeg fortalte om Johannes’ krigsdeltagelse og efterfølgende engagement i at støtte de dansksindede i Sydslesvig. Johannes Christensen deltog i kampen om Fort Douaumont i oktober 1916, som endte med tysk nederlag. Ellers var han på mere rolige frontafsnit og nåede at desertere, inden hans regiment på ny blev indsat i hårde kampe. De fleste af dem, jeg talte med, havde forfædre, som havde haft en væsentlig hårdere krigsdeltagelse end Johannes med fangenskab, deltagelse i flere store slag og lazaretophold pga. sår fra granater.

Andre forfattere

Blandt de andre udstillere var der også flere forfattere og vi udvekslede erfaringer om udgivelse af bøger. Bl.a. talte jeg med Gitta Bechshøft, som har udgivet bogen “Tante Ebba og revolutionen” om en ildsjæl, der reddede en gruppe fangne sønderjyder hjem fra Sovjetunionen.

Tante Ebba og revolutionen : historien om de sønderjyske krigsfangers "danske moder" i Rusland : erindringer fra Riga og St. Petersborg 1911-1918
Tante Ebba og revolutionen : historien om de sønderjyske krigsfangers “danske moder” i Rusland : erindringer fra Riga og St. Petersborg 1911-1918

Alt i alt var det en virkelig god dag. Timerne fløj af sted og jeg nåede faktisk ikke at høre nogle af de ellers interessante foredrag, der blev afholdt i løbet af dagen. Det gør historien om Første Verdenskrig mere levende at tale med slægtninge til krigsdeltagere samtidig med at man kan se den flotte udstilling på Sønderborg Slot.

Reentactmentgruppen Westfront 1916. Her med en “franskmand” iklædt den farverige franske uniform, som de franske soldater bar i begyndelsen af krigen samt fire mand i tyske uniformer heraf to med pikkelhuer.
Reentactmentgruppen Westfront 1916. Her med en “franskmand” iklædt den farverige franske uniform, som de franske soldater bar i begyndelsen af krigen samt fire mand i tyske uniformer heraf to med pikkelhuer.