Skip to content

Holmenkatastrofen

Udgivet i nyt oplag oktober 2022, vejledende pris: 179,-

Erfaringerne fra katastrofen må ikke blive glemt! Holmenkatastrofen kan anbefales på det varmeste! , Niels Kristoffersen, Brandvæsen, læs hele anmeldelsen her.

Andre anmeldelser: Navalhistory.dk, Kristeligt Dagblad, AmagerLiv

Køb signeret eksemplar, pris: 227,- (inkl, forsendelse)

Køb bogen (hardcopy): Bog og Ide, Williamdam eller Saxo

Se blogindlæg om Holmenkatastrofen.

Bagsidetekst

En kæmpe ildsøjle oplyste 23. november 1951 den københavnske nattehimmel og blev efterfulgt af et øredøvende brag fra flådestationen på Holmen. Hvad der var begyndt som en uskyldig brand i et træskur, udviklede sig til en katastrofe, fordi skuret var et armeringsværksted, der indeholdt 11 søminer. De stakkels brandfolk, der var blevet tilkaldt af flådestationen og var i færd med at slukke branden, var ikke blevet advaret om eksplosionsfaren, og de var chanceløse overfor den voldsomme eksplosion, som branden udløste.

11 brandfolk, tre falckreddere og to mand fra søværnet måtte lade livet.
Holmenkatastrofen er den værste ulykke i Københavns Brandvæsens historie, men det er også historien om et fattigt dansk forsvar skulle, der pludselig omstille sig til at være en del af NATO. Det indebar blandt andet, at søværnet skulle modtage store leverancer af søminer fra USA. Travlheden og knapheden på ressourcer skabte ideelle betingelser for katastrofen.

Hvad var årsagen og hvem havde ansvaret for holmenkatastrofen? Disse spørgsmål forsøger bogen også at besvare.

Kvintus fotograferet umiddelbart efter eksplosionskatastrofen på Holmen den 23. november 1951.

Se filmklip om Holmenkatastrofen på danmarksfilm.dk.