Skip to content

Holmenkatastrofen

Udgivet marts 2008 (udsolgt).

Et nyt oplag er på vej i løbet af 2022. Følg projektet med genudgivelsen på Kickstarter.

Bagsidetekst

En kæmpe ildsøjle oplyste 23. november 1951 den københavnske nattehimmel og blev efterfulgt af et øredøvende brag fra flådestationen på Holmen. Hvad der var begyndt som en uskyldig brand i et træskur, udviklede sig til en katastrofe, fordi skuret var et armeringsværksted, der indeholdt 11 søminer. De stakkels brandfolk, der var blevet tilkaldt af flådestationen og var i færd med at slukke branden, var ikke blevet advaret om eksplosionsfaren, og de var chanceløse overfor den voldsomme eksplosion, som branden udløste.

11 brandfolk, tre falckreddere og to mand fra søværnet måtte lade livet.
Holmenkatastrofen er den værste ulykke i Københavns Brandvæsens historie, men det også historien om et fattigt dansk forsvar skulle pludselig omstille sig til at være en del af NATO. Det indebar blandt andet, at søværnet skulle modtage store leverancer af søminer fra USA. Travlheden og knapheden på ressourcer skabte ideelle betingelser for katastrofen.

Hvad var årsagen og hvem havde ansvaret for holmenkatastrofen? Disse spørgsmål forsøger bogen også at besvare.

Kvintus fotograferet umiddelbart efter eksplosionskatastrofen på Holmen den 23. november 1951.

Anmeldelse

Kristeligt Dagblad, 3. marts 2008

En kæmpe ildsøjle oplyste den 23. november 1951 den københavnske nattehimmel og blev efterfulgt af et øredøvende brag fra flådestationen på Holmen. Hvad der begyndte som en uskyldig brand i et træskur, udviklede sig til en af de største katastrofer i Danmark under den kolde krig. I en ny bog fortæller Sune Wadskjær Nielsen, cand.mag. i historie og religion, historien om Holmenkatastrofen, som den blev døbt, og hvordan Den Kolde Krig tog den danske regering og forsvaret på sengen“.

Af Johanne Duus Hornemann

Læs hele anmeldelsen her.