I dag er det 15 år siden, at jeg holdt releaseparty i anledningen af udgivelsen af bogen Holmenkatastrofen. Her kan du læse talen, som jeg holdt for de fremmødte i Forsvarets Mediecenters studie på Arsenaløen.
Af Sune Wadskjær Nielsen
Tale til receptionen for Holmenkatastrofen 7. marts 2008
Nu vil jeg fortælle historien om, hvordan den her bog blev til. Det er en historie præget af uheld, hårdt arbejde og offervilje. Det hele begyndte i 2003 som en slags appelsin i min turban. Oprindeligt var det slet ikke min ide at skrive bogen. Jeg fik en henvendelse fra et forlag, der spurgte, om jeg ville være ghost-writer for Jørgen Strange Lorenzen til en bog om Holmekatastrofen. Det sagde jeg ja til uden meget betænkningstid. Jeg ville gerne være forfatter.
Det var dog ikke helt tilfældigt, at det blev mig. Jeg kendte allerede lidt til Holmenkatastrofen. Første gang, jeg hørte om Holmenkatastrofen, var i 2002, hvor jeg arbejdede som skribent på FOV Nyhedsbrev. Et udmærket, men lidt tarveligt udseende blad. Jeg var på et minedepot et sted i Sydsjælland. Nærmere kan jeg ikke komme det. Det er vist stadig fortroligt, hvor minedepoterne befinder sig. Lederen af depotet sagde, at det var på grund af Holmenkatstrofen, at depotet lå så afsides inde i en skov. ”Holmenkatastrofen”, det lød spændende. Så skrev jeg en artikel i FOV Nyhedsbrev om Holmenkatastrofen. Snart efter havde jeg Jørgen Strange Lorenzen i røret. Jeg var kommet til at skrive, at eksplosionen fandt sted 23. oktober og ikke 23. november – den rigtige dato. Det gjorde Jørgen mig opmærksom på, og vi fik en længere snak om Holmenkatastrofen. Det var så på grund af den artikel, at Jørgen og forlaget tænkte på mig.
Så gik det hele slag i slag. Jeg, Jørgen, Søren Nørby, der er redaktør på bogen, havde et møde med forlæggeren, hvor vi aftalte, hvilke afsnit der skulle være i bogen. Vi gik i gang med stor entusiasme og offervilje. Det er Søren Nørby, vores billedredaktør, et eksempel på. En af bogens hovedpersoner var auditøren Gert Pürschel, der skulle undersøge katastrofen. Ham havde vi ingen billeder af, men det stopper ikke Søren. Han indleder simpelthen et forhold til auditørens barnebarn og skaffer på den måde et billede. Nu er de så også blevet gift.
Omkring 1. januar 2004 havde jeg og Jørgen Strange Lorenzen udarbejdet et manuskript. Så meget af bogen er skrevet for 4½ år siden. Jeg fortalte vidt og bredt, at jeg skulle være forfatter. Karsten Skjold Petersen, museumsinspektør fra Tøjhusmuseet, spurgte mig, hvordan jeg havde fået kringlet den. Han syntes, det var svært at få udgivet historiebøger. Det var ikke noget problem, sagde jeg. Jeg havde et forlag i ryggen. Troede jeg. For i begyndelsen af 2004 fortalte Søren Nørby, at forlaget havde økonomiske problemer og alligevel ikke ville udgive bogen. Det var en streg i regningen. Den 3. november 2004 kunne vi så se Holmenkatastrofen gentage sig i Seest ved Kolding. Heldigvis uden det samme store tab af menneskeliv. Vi var skuffede over, at bogen ikke var kommet ud, før det skete. Jørgen meldte også fra. Han havde ikke længere energi til at arbejde med manuskriptet.
Det så sort ud for min bog. Jeg kontaktede et andet forlag, som gerne ville udgive bogen, hvis der blev foretaget nogle justeringer. Endnu en gang satte jeg mig til computeren og reviderede manuskriptet. Igen blev jeg ramt af uheld. Min kontakt på forlaget gik nemlig på barsel og sagde efterfølgende sin stilling op. Da hans afløser forlangte en ny revision af manuskriptet, mistede jeg tålmodigheden og droppede samarbejdet med forlaget.
Igen så det ud til, at manuskriptet om Holmenkatastrofen, skulle forblive i skrivebordsskuffen, men så kom Københavns Brandvæsen, som jo har reddet mange mennesker i tidernes løb, på banen og reddede min bog. De ville støtte udgivelsen økonomisk. Det var afgørende. Snart efter lykkedes det også at få Falck og Forsvarets Mediecenter med på vognen. Og det er så derfor, vi står her i dag.
Det har været en hård fødsel, men det har jeg også lært en masse af. Erfaringer jeg kan bruge, når jeg skal skrive min næste bog. Jeg er glad for, at det er lykkedes os at få denne forfærdelige ulykke hevet ud af historiens glemsel.
Ny udgave i 2022
I 2019 solgte jeg de sidste bøger fra Holmenkatastrofens 1. oplag i forbindelse med et foredrag på Københavns Brandmuseum. I 2022 udkom bogen i et nyt oplag, hvor der også var foretaget nogle justeringer af den oprindelige udgave. Bl.a. var der tilføjet flere oplysninger om de tre faldne Falckreddere. Læs mere om den nye udgave her.