Skip to content

Dansksindet under ørnebanneret

En biografi om sønderjyden Johannes Christensen

Udgivet 19.11.2015 på Skriveforlaget. Status: Udsolgt.
Forlaget Ritmester overtog i 2023 rettighederne til bogen og udgiver den som lydbog i 2025.

Bagsidetekst

”8 år af min barndom i en preussisk statsskole, jaget ud af sognets forsamlingshus af preussiske gendarmer, med kvælningsfornemmelser i sindet springe soldat for preussiske officerer og lære at håndtere det gevær, som venner skulle skydes ned med. Derefter ud i Frankrigs skyttegrave, hvor død og rædsel larmede omkring én dag og nat, mens hjemlandets lykke tæredes hen, og så til sidst, om livet skulle reddes med en smule menneskeværd i behold, snige sig mod nord en nat gennem vagtpostkæden”.

Sådan oplevede Johannes Christensen den tyske påvirkning i hans barndoms- og ungdomsår 1896-1918 i Nørby, der ligger i det vestlige Sønderjylland ved stationsbyenVisby. Johannes kunne let have endt sit liv som tysk soldat under det blodige slag ved Verdun i 1916. Mens han var ved vestfronten, lovede han sig selv, at hvis han overlevede, ville han engagere sig i en sag, som han selv troede på. ”At kæmpe for en sag, som man ingen forbindelse har med og være tvunget til at sætte livet ind er en menneskelig tragedie, som næsten ikke kan beskrives, men netop derfor længes man efter at leve og kæmpe for en sag, man kunne kalde sin egen”. Den sag blev danskheden i Sydslesvig, som Johannes arbejdede for i resten af sit liv som initiativrig formand i Sønderjydsk Forening for Odsherred og De sønderjydske foreninger i Holbæk Amt. Det blev en kamp med store personlige triumfer, men også med afgrundsdybe skuffelser.

Anmeldelse

Grænsen nummer 1, februar 2016

Biografien er en genre, der tilbyder forfatteren en fast struktureret ramme: Den holder sit fokus på én person, og spejler ham eller hende i begivenheder og tilstande i det skarpt afgrænsede åremål, der udgøres af den biograferedes levetid.
Det lyder let, men er alligevel vanskeligere, end man skulle tro. Det lykkes dog glimrende i Dansksindet under ørnebanneret. Johannes Christensen (1896-1965) er både interessant i sig selv; han lever i interessante tider – og han forsøger selv at sætte sit mærke på dem“, Rene Rasmussen

Læs hele anmeldelsen her