Onsdag 8. maj hørte de fremmødte hos Dansk Militærhistorisk Selskab om den tragiske eksplosionsulykke på Quintus – Holmenkatastrofen – som skete 23. november 1951.
Af Sune Wadskjær Nielsen
Omkring 20-25 deltagere fra Chakoten – Dansk Militærhistorisk Selskab var mødt op på Rødovregaard, for at høre mit foredrag om Holmenkatastrofen, som jeg i 2008 udgav en bog om. Flere sagde inden jeg gik i gang, at det var emne, som de intet vidste om og så frem til at lære mere om. Tekniske problemer er enhver foredragsholders skræk, men det var jeg heldigvis forskånet for, da alt spillede, som det skulle, så det var muligt at afspille nogle korte videoklip.
Foredraget var bygget kronologisk op, som en slags nedtælling til eksplosionen, der kostede 16 mennesker livet. Først gennemgik jeg nogle at de fatale beslutninger, som førte til, at det gik så galt om aftenen 23. november 1951. At Holmen gjorde sig helt afhængig af assistance fra Københavns Brandvæsen i tilfælde af brand, at der blev arbejdet med miner i en dårlig brandsikret og kakkelovnsopvarmet træbygning, at arbejdet med søminer skulle forceres pga. den anspændte sikkerhedspolitiske situation og at kun ganske få kendte til risikoen for at trotyl kunne eksplodere efter en kortvarig brand. Herefter skildrede jeg hændelserne om aftenen indtil eksplosionen, hvor redningsmandskabet fra Københavns Brandvæsen og Falck på tragisk vis ikke blev advaret om eksplosionsfaren fra de 11 søminer i den brændende bygning.
Afslutningsvis kom jeg ind på årsagerne til katastrofen og drog nogle paralleller til situationen i dag, hvor Forsvaret også er i gang med en hektisk oprustning pga. en anspændt situation i Europa. Efterfølgende var der en del spørgsmål og forundrede kommentarer over hvordan sådan noget kunne ske. Hvordan man kunne finde på at arbejde med sprængstoffer i en kakkelovnsfyret træbygning. Der var også mulighed for at købe eksemplarer af min bog Holmenkatastrofen og mine andre bøger.
Det var en hyggelig aften og en stor tak til formanden og de andre fremmødte fra bestyrelsen, som sikrede at teknikken, virkede som den skulle.
Er du også interesseret i et foredrag, så læs mere her.